Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
8 listopada obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Wiemy, że to ŚNIADANIE DAJE MOC, wiec od rana dzieciaki z klasy II i III zabrały się do przygotowania zdrowych posiłków. Nasi mali kucharze wykorzystali ziarniste pieczywo, pomidory , ogórki, paprykę oliwki, sałatę oraz wiele innych darów natury do stworzenia własnych smacznych potraw, tj. kanapki, sałatki, koreczki, koktajle owocowe... było kolorowo, wesoło i niezwykle twórczo. Na twarzach dzieci gościły uśmiechy. Oczywiście każdy z nas pamiętał o higienicznym przygotowaniu się do tego wyzwania - fartuszki, gumowe rękawiczki a nawet nakrycia głów ... Uczniowie ze starszych klas oraz nauczyciele mogli spróbować wszystkich smaków już od trzeciej przerwy lekcyjnej. Klasa pierwsza bacznie popatrywała poczynania starszaków , ale nie próżnowali. Kolorowali własne rysunki dotyczące zasad zdrowego żywienia oraz każde z nich zjadło na drugie śniadanie wybrane owoce i warzywa.
Dziękujemy rodzicom za pomoc w przygotowaniu dzieciaków do tejże akcji. Mamy nadzieję, że dzieci będą pomagały rodzicom przy kuchennych rewolucjach. ;)